Third : Maka Ketawalah Sang Monyet

By eddieputera

January 21, 2008

Category: Uncategorized

22 Comments »

Correct Correct Correct kata sang lawyer. Tidak Tidak Tidak kata sang Mantan Pemerintah. Mungkin Mungkin Mungkin kata kami kami di luar. For what’s it’s worth, hey, relax ah, biasalah tu.
Looking one rather blurry angle, sungguh tak professional dan mual tekak kiter bila di amati issue ini, kita marah sebab mungkin at the very top of the chain, ada unsur adik beradik, ada unsur kawan kawan ada unsur ‘boleh di adjust’. Kita marah sebab kita tak kenal Mr. Correct Correct Correct yang boleh tolong kita. Kita marah sebab kita tak kenal Mantan Pemerintah kita.
Ok, cuba kita lihat dari angle lain. Ingat tak masa kita kena saman traffik sebab bawa kereta laju. Kita terus pergi bayar tak ? Mungkin tidak. Kita talipon kawan kawan kita. kita tanya
‘eh, kau ada member kat dalam tak ? yang boleh tolong adjust saman aku ni’
atau kita go down lower on the chain, kita nak beli peti sejuk baru. Kita call Cik Mat dulu,
‘eh Mat, kau tolong bawa aku pergi kedai Ah Keong. Kau kenal dia, boleh dapat diskaun baik punya..’
Dari isu kecik sampai isu besar, we are survivors, tak kira at what level, anak nak masuk asrama, anak nak minta biasiswa, adik nak test lesen kereta, tok wan nak masuk hospital, the first reaction is for us to ask for favours. Dapat tak dapat, itu belakang cerita. Di mana ada keperluan, disitu ada unsur ‘minta tolong’.
And believe it or not, ada orang yang pandai, telah tap on this unseen economical market. Ini satu bisnes yang lumayan. The basics of economy says, if there is a demand there would be a supply, and in between those simple terms, people make money.
If I knew the ketua kampung, I could make money on the subsidi baja. I could tell Pak Seman this.
‘Pak Seman nak baja cepat tak ? saya boleh dapat kan. Tapi Pak Seman upah ler saya sikit’
Nak tak nak, Pak Seman terkorban ler dua tiga puluh ringgit. Multiply the dua tiga puluh ringgit with maybe 30 more Pak Semans out there, I would have made some money selling my services. There is this grey spot, a spot that might be wrong to those yang tak dapat baja cepat because they did not know me, or they are not willing to pay my ‘service charge’ or for some, itu ‘ biasalah’.
We might argue, itu soal baja, mana boleh compare ngan soal kepimpinan mahkamah negara. Itu soal besar. I agree, the credibility of the judiciary cannot be compromised with favouritism macam tuh. Tapi biasalah, orang yang bising ni ialah orang 2 yang tak dapat that favour. Dia tak kenal orang yang kenal si anu yang kenal orang2 besar ni. So dijadikan issue. Tapi naluri manusia memang macam tuh. If I wanted something to be done, I would have looked for my friends dulu. Failing that, baru I looked for others. Dah tabiat manusia. Sampai monyet pun kalau dia paham baca News Straits Times, dia akan ketawa besar….

Wow, this week, wa tulis pasal issue negara. Issue berat. Wow..haha. Tak per, next week wa ngarut pasal issue issue ngarut. Tengah karang pasal tajuk sensitive..tajuk ‘ Kalau isteri sayang suami, maka…..’ jeng jeng jeng……!!!!

Advertisements

22 Responses to “Third : Maka Ketawalah Sang Monyet”

  1. camana nak ubat? dah tabiat manusia… hhmmmm (kalau boleh dielakkan, elakkan ler, ek)

  2. Ihik ihik.. ketawa ummi..dah adat kan Jin.. nak buat macam mana..kita tenguk jelah drama minggu ini

  3. macam la first time jadi benda gini. dulu-dulu jadi gak.. takde apa pun… adat le manusia, bila dia berkuasa, orang lain tak leh lebih dari dia.. setengah2 manusia la.. setengah2 lagi tu okay je.. 🙂

  4. …nak nangis Mak Lijah…

  5. Reading today’s entry, I imagine, is EXACTLY how you would say it verbally; ie: not written language. heHe.. Lumrah manusia, always seeking favours. But personally, i hate pulling strings.

    ps: Pause tulis blog tapi still hopping around…

  6. Favouritism merosakkan akhlak manusia dan menafikan keadilan and macam dah jadi darah daging masyarakat di mana-mana.

    I dah naik meluat nak tengok /baca berita di Malaysia ni, ulang benda sama sampai berbulan-bulan …..

  7. agree with your about ask for favour. dah tebiat orang Malaysia..

    sebab tu kita perlukan muka muka baru untuk membentuk jati diri yang baru…

  8. Salam Adie,
    Anda telah kupas isu ini dengan baik sekali. Kalau kenal orang tertentu, ada sedara mara kat atas2, senang2 je dapat jawatan tinggi, tak payah nak bertanding2 lagi.
    Ada kenalan orang berpengaruh, senang je nak dapat konsesi untuk projek sampai bertahun2.
    Tapi kita yang tak kenal sesiapa, masih ada rezeki, kerana Allah tak pilih kasih untuk anugerahkan rezekiNya. Alhamdulillah.

  9. Hoping for favour ok kot, maybe u get, maybe u don’t. But Expecting favour ni yang tak best, esp. kalau disertakan tekanan-tekanan yang sesuai… Correct?

  10. Jin, that’s why I tak maju2, coz I don’t ask for favours, I don’t pull strings, I don’t bayar duit bawah meja. And yes I don’t always get the things that I want. Nak beli rumah PKNS dulu tu pun ada orang dalam mintak bayar 3k to make sure my application is on top of the stack. So we didn’t get to buy since we just walked away from all that. We couldn’t penetrate certain market with our cakes simply because we didn’t pay the person in charge at the office. It’s sad, but we’ll try not to be part of it as long as we can.

    Maybe we could just be friends with that monyet yang pandai baca surat khabar tu. Ada gak kawan gelak. Monyet oh monyet!

  11. so very true. i can’t agree more.

    *rasa terkena batang idung sendiri* 🙂

  12. Sokong dengan kata2 tu…dah jadi tabiat manusia…dimana diorang boleh mintak tolong…diorang akan mintak….

  13. Aduhai politik le pulak… tunggu posting minggu depan lah

  14. yezzz, dah jadi lumrah, kan?

    ingatkan awak nak citer pasal baja je, rupanya …

  15. tak mahulah komen banyak, tapi isu correct correct correct ni rasanya dah overboard!. kadang kadang terfikir jugak, kalau nak berbohong tu gunalah some common sense. i used to appear in several courts as an expert witness, and honestly (I didn’t mean to offend the lawyers), some of the lawyers memang tak cerdik langsung!

  16. try to avoid asking for favours as much as i can… cos i don’t like the thought of owing anybody favours maa…

    anyway, apa yang Tok cakap memang benerrrrr… 😀

  17. have money anything goes beb!

    boleh tak karangkan i posting pasal camner nak menjaga rambut supaya selalu lebat dan panjang? hahahaha….jgn marah!

  18. aduishhh…cube byg kan bro jin dok pakai baju mcm hakim sekali ngan ‘rambut’ putih itew…huhu,jgn mare ek bro jin…kate serious matter lak kali ni…hehe
    ermmm….masalah politik,dimana2 ada 😦 opis,umah,sekolah,adik beradik…aiyoo!

  19. Maksu..
    kasik panadol buleh ubat ka maksu ? tatau lah.. kita tunggu jer lah..

    ummi..
    yah sama sama nonton drama, pastu menyesal sebab masa terbuang..

    neeza..
    yang ok ok tuh, yang macam mana ek ?

    maklijah..
    lerrr..nangis ? terisak isak ker ? tak per, nanti kemudian kita gelak..

    D..
    Sekarang people dont pull strings no more..they pull cables..long thick ones..sighh..

  20. silversarina..
    hehehe..meluat tak pa..jgn melukut..hehe

    Zareda..
    Wow..jatidiri..big word, so difficult to achieve..sama sama doalah..

    Tuan Zabs..
    I couln’t agree more. Wise words. Will remember that.

    Jie..
    Tekanan2 yang sesuai..sungguh saya setuju. very the correct.

    Wiz..
    Very wise principals u have..BTW kalau nak kawan ngan monyet, kena pandai buat Kek Pisang..awak pandai tak ? hehe..

  21. cyberdad..
    yar lor, kena gak sikit sikit batang hidung saya nih..

    kak lady..
    Tu lah, eh tolong sikit. Tolong potong rumput kat umah kami boleh ? lalang dah panjang..heh

    sya..
    tungguuuuuu…..

    Umi Ameer..
    Rupanya citer pasal monyet ek ? ahaha…

    bimmer..
    yerlah, tak cerdik tak per, tapi at same time tunjuk pandai..confuse kiter di buatnya.

    Sastri..
    Benar benar benar..correct correct correct..he he he.

    Ely..
    Ceh..pasal rambut ler pulak..ceh ceh ceh ..

    tulipurpleungu..
    haku pakai wig putih ? hmmm..boleh jadi bahan nak blog di masa hadapan…tq for the idea.

  22. kalau kita rasa dah sesat jalan, carilah pangkal jalan. moga2 kita sempat jumpa jalan yg lurus dan benar. Bukan terus sesat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: